copil sanatos

Descoperă alimentele esențiale pentru un copil sănătos în sezonul rece

Conștientizăm cu toții că hrana pe care o consumăm zi de zi influențează calitatea vieții noastre, iar acest aspect este valabil și în cazul copiilor. O alimentație sănătoasă are un impact benefic asupra stării fizice a celor mici, a capacității lor de concentrare la grădiniță sau la școală, a capacitatii de învățare și a modului în care percep lumea din jurul lor, precum și asupra nivelului de energie necesar zilnic.

În primii ani de viață, mama se concentra doar pe alăptat și pe alimentația sa. Pe măsură ce copilul crește și începe să consume alimente semi-solide și solide, intrăm într-o aventură culinară, în care trebuie să oferim produse bio și, în același timp, să îi convingem pe cei mici să le consume.

Vezi ce alimente trebuie să consume un copil sănătos în sezonul rece!

Dacă în trecut era dificil să găsești legume și fructe proaspete în timpul iernii, acum aceasta nu mai reprezintă o problemă, deoarece piețele și rafturile magazinelor sunt bogate în produse chiar și în acest sezon. Tot ce trebuie să faci este să pregătești feluri de mâncare pe care cei mici să le accepte.

Este obligatoriu să includem în alimentația lor legume proaspete, pe care le putem cumpăra de pe piață, fructe și semințe bio, ușor de achiziționat chiar și online. Unele legume nu sunt apreciate în stare crudă, așa că le poți găti sau coace, chiar dacă o parte din vitamine vor fi pierdute. Sucurile de fructe și legume sunt ideale pentru a păcăli micuții și sunt mai ușor de digerat pentru stomacul lor sensibil.

Peștele este o altă sursă sănătoasă de hrană și nu trebuie să lipsească de pe masa familiei tale. Asigură-te însă că este o specie cu carne albă, ușor de digerat și care nu provoacă alergii. Nu oferi copilului pește congelat, ci doar proaspăt, chiar dacă este unul prins în locuri naturale, în locul celor crescute în captivitate, care pot fi tratate cu antibiotice.

Oul conține multe proteine și este esențial să îl oferi copiilor încă de la vârste fragede. Deoarece albușul conține vitamina B6, există un risc de alergie, așa că poți oferi doar gălbenușul, o sursă de energie necesară, fără riscuri. Beneficiile oului pentru sănătate sunt numeroase: previne unele afecțiuni oculare majore, contribuie la coagularea sângelui și previne unele boli cardiace, conține vitamina D și ajută la combaterea anemiei, printre altele.

Lactatele reprezintă o sursă bogată de calciu, vitamina D, proteine și alte elemente nutritive esențiale pentru o alimentație sănătoasă a copiilor. În primul an de viață, evită laptele de vacă, deoarece este greu de digerat. După vârsta de 6-7 luni, poți introduce iaurt integral, apoi smântâna și brânza. În cazul în care copilul are intoleranță la lactoză, există produse lactate fără lactoză pe care le poate consuma.

Verdețurile sunt benefice pentru sănătatea copilului și aduc numeroase beneficii. Pătrunjelul, mărarul, ceapa verde, salata, stevia, spanacul, urzica pot fi introduse în alimentația lor după vârsta de 6 luni, în cantități mici, și pot fi incorporate în ciorbe, piureuri sau sosuri. De obicei, cei mici refuză să le consume, așa că mama trebuie să îi convingă și să le amestece cu alte ingrediente.

În concluzie, pentru a avea un copil sănătos, este important să îi oferi alimentele pe care le dorește, cu moderatie, și să îl înveți încă de mic să evite excesul de aditivi, coloranți și conservanți alimentari, care pot fi nocivi pentru toată lumea.